< The Darwin File #1 - cover

Francoise Soupel, France
Jan-Willem Doornenbal, Holland
David Dellafiora, Australia
Edgar Allan Poe Elveszett lélegzet című novelláskötetét nyolcadikos koromban olvastam először. A szó, hogy novellák, nagyon ártatlan meghatározás a vérfagyasztó történetekre, amelyekkel Poe minden utána születő horrorszerző atyjává avatta magát. Mikor megtudtam, hogy születése 200 éves jubileumát ünnepeljük, nem lehetett kérdés, mi lesz a következő különszám témája. Később kiderült, hogy Charles Darwin is egy évben született az ultimatív sokkolóval. Róla nem tudtam többet, mint bárki, aki odafigyel a biológia órán, ám amikor megkezdődött a médiában A fajok eredete tárgyalása, azonnal magával ragadott a hihetetlenül érdekes történet, ahogyan az egészen fiatal Darwin egy kereskedelmi hajó utasaként világkörüli útra indult, s hazatérve kidolgozta és közzétette az evolúció elméletét. Erre az évre felfüggesztettem a normál 22 működését, hogy végig ezzel a két figurával foglalkozzunk. Egy-egy kötetre számítottam, de az esztendő végére öt lett belőle. A Darwin igazi kis tudományos munkává kerekedett, s a Susannia Kutatóintézet Darwin Akta 1-3 címet kapta.