< Hommage á Max Ernst - cover

Maria Marchetta, Germany
Jörg Seifert, Germany
P. W. Kaufmann, Switzerland

After the success of the beginning came the question: what about renewal? In the mail art were for me the thematically projects even more interesting as the pure change/exchange of the works. Somebody find a topic, size and technique free, everybody can react to the call. Without a mail art call I never thought about transhumance or what is my meaning about the Shakespeare-aphorism: the hole world is a stage. Something like this is every time very inspiring for me. So, I decided to make a special issue. Who is an idol of us all (except Ray Johnson)? Max Ernst. And the Ernst Special Issue was born. Because "22" needed no more promotion - the works came unstoppable from all continents - the first rule for the special issues is the exclusivity. Only invited artists can participate on this projects. I give the themes at the beginning of the year, the deadline is end of the year. The number of the participants can also be more or less as 22.

A kezdeti sikereken felbuzdulva feltettem magamnak a kérdést: nem kellene újítani valamit? A mail artban a puszta levelezésnél, adok-kapok cseremozgalomnál mindig jobban izgattak a tematikus projektek. Valaki feldob egy témát, a méret néha adott, a technika szabadon választható. Lehet járatni az agyunkat. Nagyon inspirál ez engem, mert az évek során olyan dolgokon kellett külső hatásra elgondolkoznom, amilyeneken különben valószínűleg sosem gondolkodtam volna el. A francia Alpokban űzött vándorló legeltetésen például. Vagy azon, mit is jelent tulajdonképpen Shakespeare mondása: színház az egész világ!? Utóbbira kis pecsétes füzetet küldtem Avignonba, ahol a mail art kiállítás a főpostán volt, egy időben a híres színházi fesztivállal. Tehát kell tematikus különszám. Kit is szeretünk mindannyian? Max Ernst. És lőn Max Ernst különszám. Míg a folyamatosan hömpölygő 22-nek egy idő után nem kellett már reklám, kérés nélkül jöttek a - változó színvonalú - munkák a világ minden tájáról, a különszámok legfontosabb játékszabálya az exkluzivitás lett. Csak meghívásra, előzetes egyeztetéssel és beleegyezéssel lehet ezekben részt venni. A témát az év elején eszelem ki, munkálkodni általában egy éven át lehet, a lapokat az év végéig kell elküldeni nekem. A résztvevők száma is eltérhet a 22-től.